2019 Almanya işçi alımı başvuru –
Almanya işçi alımı başvuru şartları nedir, nasıl yapılır?.
Almanya’da Federal Meclis’te düzenlenen oylama ile beraber nitelikli işgücüne oturma ve çalışma izni verilmesini öngören yasa kabul edildi. Yasa tasarısı kapsamında nitelikli elemanlardan dil bilmeleri talep edilecek ve şartları yerine getirenler altı ay süreyle Almanya’ya kalarak geçimini kendisi sağlayabilecek. Ayrıca meslek eğitimi veya yüksek eğitime uygun herhangi bir iş bulunması durumunda ise oturma izni verilecek ve Almanya’ye yerleştirilebilecek. İşsizlerin özelliklerine göre tam olarak bire bir dağıtılamadığı; uzmanlık alanlarına göre bazı yerlerde açıklar oluşabileceği görülürken, işsizlik oranları da yüzde 4’lere kadar geriledi. Peki Almanya işçi alımı başvuru şartları nedir, nasıl yapılır?Almanya’da Avrupa Birliği haricinde ülkeye gelecek nitelikli elemanlara kapıları açmayı öngören yasa onaylandı. Buna göre mesleğinde uzman olanların 6 aylık vize ile Almanya’da iş arama şansına sahip olduğu belirtildi ve iş bulunması durumunda ise Almanya’da kalma hakkı sağlanacağı ifade edildi… Federal İş Ajansı Araştırma Enstitüsü’nün hazırladığı rapora göre işçi açığı 2019’un ilk yarısında 1.2 milyon olarak yer aldı. Almanya, çeşitli alanlarda uzman işçilere ihtiyaç duyuyor. Detaylar haberimizde… Federal İş Ajansı Araştırma Enstitüsü’nün (IAB) raporunda, geçen yıl son çeyreğinde 221 bin işçiye daha ihtiyaç duyulduğu belirtilirken, işverenlerin İş Ajansı’na “Bize acilen işçi bulun” diye başvuruda bulunduğu aktarıldı. 2018’le kıyaslandığında işçi açığının 275 bin arttığı belirtiliyor. ..
VASIFSIZ İŞÇİ DEĞİL UZMAN ARANIYOR
Dünyadaki ekonomik durgunluk ve resesyona rağmen, Almanya’da böyle bir tablonun ortaya çıkmasının nedeni ise hasta ve yaşlı bakım sektöründe çalışan ihtiyacının artması, hizmet sektörüne yoğun talep ile eğitim ve çocuk yetiştirme alanındaki gelişmeler olarak gösteriliyor.
Almanya, çeşitli alanlarda uzman işçilere ya da eğitimli, meslek sahibi çalışanlara ihtiyaç duyuyor. Bilgisayar uzmanları, program yazılımcıları, doktorlar, bilim adamları, dil bilen yüksek donanımlı insanlar ise bunların başında geliyor. Doğu Avrupa’dan gelen işgücü bu alanlardaki boşlukları doldurmaya yetmiyor. Bu nedenle örneğin Türkiye’den gelebilecek yüksek donanımlı çalışanlar, mesleklerine uygun iş bulduğu takdirde daha kolay oturma ve çalışma izni alabiliyor.
ALMANYA’NIN ONAYLADIĞI YABANCI İŞÇİ YASASINDA NELER VAR?
Almanya’da bakanlar kurulu, AB dışından yabancı işçi alımını öngören yasayı onayladı.
Yeni yasa ile birlikte Almanya, hemşirelik, hasta ve yaşlı bakıcı, inşaat, metal, IT gibi toplam 61 branşta yabancı işçi alacak. Yasaya göre, meslek diploması bulunanlar, herhangi bir iş sözleşmesi olmadan da iş aramak için belirli bir süreliğine Almanya’ya gelebilecek.
İŞ ARAMAK İÇİN 6 AY KALINABİLECEK
Almanya’ya gelmeden önce bir iş sözleşmesi imzalanması durumunda, vasıflı eleman Almanya’ya gelip hemen çalışabilecek. Meslek diplomalarını bulundukları ülkede Almanya’nın temsilciliklerinde denkleştiren vasıflı elemanlar ve söz konusu branşlarda eğitimli akademisyenler somut bir iş teklifi olmadan da, iş aramak için Almanya’ya gelip 6 aya kadar kalabilecek.
VİZEYİ BÜYÜKELÇİLİKLER VERECEK
Ancak bu sürede, iş aramak için gelen AB vatandaşlarına verilen sosyal yardımı alamayacak. Bu nedenle, örneğin Türkiye’den Almanya’ya iş aramak amaçlı gelecek nitelikli elemanların iş aradığı sürece geçimini sağlayacağını Almanya’ya gelmeden önce belgelemesi ve mesleği yapabilecek derecede Almanca konuşabildiğini kanıtlaması gerekecek. Almanya’ya gitmek isteyen ve şartları yerine getirenlere 6 aylık vizeyi büyükelçilikler verecek. Almanya da, diğer birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi işgücü piyasasının ihtiyaçları, yaşlanan nüfus ve göç ile ilgili kaygılar arasında bir denge kurmaya çalışıyor.
ALMANYA
Almanya (Almanca: Deutschland) ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti Orta Avrupa’da bir ülkedir. Kuzeyinde Kuzey Denizi, Danimarka, ve Baltık Denizi; doğusunda Polonya ve Çek Cumhuriyeti; güneyinde Avusturya ve İsviçre; ve batısında Fransa, Lüksemburg, Belçika, ve Hollanda bulunur. Almanya 357.386 km2’lik bir alanı kaplar ve ılıman iklim kuşağının içinde yer alır. Yaklaşık 83 milyon insanın yaşadığı ülke, Avrupa Birliği’ndeki en büyük nüfustur. Almanya, Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra, dünyanın en çok göç alan ikinci ülkesidir.
Takvim
.