“Davet Dili” temasıyla düzenlenen ‘Uluslararası 10’uncu Din Görevlileri Sempozyumu’nda konuşan Diyanet İşleri eski Başkanı ve İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez,
“Basiret ve hikmet dilini dijital dünyaya taşıyamadık” diyerek bilhassa gençleri ortaya çıkan riyakar, reklamcı, propagandist, edep ve ihlastan uzak sanal kürsülerin yeni yetme sanal vaizlerine karşı uyardı!
Batman’da, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi, Batman İl Müftülüğü, Yunus Emre Cami Vakfı ve Medrese Âlimleri Vakfı tarafından organize edilen ve çok sayıda İslam âliminin katıldığı “Uluslararası 10’uncu Din Görevlileri Sempozyumu” vesilesiyle bir tebliğ sunan Görmez Hoca sanal dünya üzerinden tebliğin sıkıntılarını anlattı ve çok önemli uyarılarda bulundu.
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan sempozyum açılış ve selamlama konuşmalarıyla devam etti. Ardından sempozyumda Dünya İslam Âlimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Muhyeddin Karadaği ve İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez bir konuşma yaptı.
İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, davet dilinin önemine vurgu yaptı.
“Sanal dünya davete zarar verdi: imaj, reklam, propaganda var; riya ve gösteriş üzerine kurulu bir sanal davet! ”
Görmez hoca özellikle sanal dünya üzerinden hikmetten uzak, laubali, lakayd, şahsını pazarlama peşinde olanlara karşı toplumu ikaz ederek şunları söyledi:
“Bu dönemde davetin vasıtaları ve vesileleri o kadar artmıştır ki, zannedilmesin ki bu davetin çok daha önünü açtı. Üzülerek belirteyim aslında radyo televizyon, telefon, internet, sosyal medya vesaire… Bütün bunları davet vesileleri olarak kullanabileceğimiz daveti kolaylaştıran unsurlar değil mi? Ama ben konuda farklı bir kanaate vardım. Bu vesileler artıkça davet daha çok zorlaştı. Basiret ve hikmeti dijital dünyaya taşıyamadık. Bunun için dijital dünyada davet çok zorlaştı. Hatta bu davet İslam davetine zarar vermeye başladı. İslam davetini baltalamaya başladık. Çünkü dijital dünya reklam ve propaganda ile ayakta. İmaj, reklam ve propagandayı basiret ve hikmetle nasıl birleştirecektik. Buna bir usul lazım. Bunu yapamadık. Sonra bu dünya riya ve gösteriş üzerine kurulu bir dünya. Oysa daveti ihlâs ve samimiyetle yapılması lazım. İhlas ve samimiyetimizi, riya ve gösteriş üzerine bina edilen ahlak ve edevat ile nasıl bunu insanlara takdim edecektik. Üzülerek belirteyim biz bunun usulünü geliştiremeden hepimiz sosyal medyaya saldırdık.” dedi.
Görmez Hoca konuşmasına şöhret peşinde koşan, yalan söyleyen, kendilerini markalaştırma derdinde olan sanal kürsülerde bilhassa gençleri aldatan aldanmışlar ortaya çıktığını belirterek şöyle konuştu;
“Şöhret devşiren ,ilimden, edepten, hayadan uzak yalancı Sanal vaizler oluştu.”
İnsanlığın dijital dünyada bilgi kaosu ve yorum anarşisi ile karşı karşıya kaldığını belirten Görmez, “Bugün internet üzerinden herkes artık dijital vaaz kürsüleri kurdu. Sanal vaizler oluştu. Ve davetin bütünlüğü bozuldu, paramparça oldu. İnternet, sosyal medya marifetiyle dünyaya hikmetli basiretli mesaj nasıl verilir bunu bilemedik. Ama o dünya kendine uygun hocalar, âlimler ve vaizler üretti. Bir bilgi kaosu ve yorum anarşisi ile karşı karşıya bütün insanlık. Davet ve irşadın, hikmet ve basireti ihlas ve samimiyeti bu dünyaya taşınamadı. Uygunsuz tartışmalar davet adı altında boy gösterdi. Üzülerek belirteyim biz bu dünyayı yönetemeyince, bu dünya kendisine uygun figürler üretti. Ve o figürler bugün insanlara davet adı altında din anlatıyor. En kötüsü davet kürsülerine yalan karıştı. Dijital dünyanın yeni davetçileri en kötüsü servet ve şöhret devşirdiler. Bunlar davetin ahlakıyla bağdaşan şeyler değildir. Bizim oturup yeniden İslam daveti nasıl yapılır, bu imkân ve vasıtalar nasıl kullanılır üzerine düşünmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Batman Valiliği ev sahipliğinde icra edilen sempozyumda hem din hizmetleri hem de eğitim sürecindeki tebliğ ve davet dili konusu masaya yatırılacak.
(Nurdan Haber)