Nurdanhaber – Prof. Dr. Sıtkı GÖKSU
“Alimin ölümü alemin ölümü” derler. İşte bu söze uygun bir alim Prof. Dr. Fuat Sezgin’dir. Hocamız 30 Haziran 2018 tarihinde 94 yaşında Hakk’ın Rahmetine kavuşmuştur. Allah rahmet eylesin. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in cenaze namazı geçtiğimiz Pazar günü (01.07.2018) Fatih Camiinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da iştiraki ile kılındı. Özel izinle binbir emekle vücuda getirdiği Gülhanedeki İslam Müzesinin bahçesine gömüldü. Kendisi vefat etti ama eserleri ile kıyamete kadar anılacak. Çok çalışkan bir hocamızdı. Bakınız yıllar önce bir röportajında neler söylüyor:
Prof. Dr. Fuat Sezgin’den Tavsiyeler
Öğle yemeğim 10 dakikayı geçmez.
Dünyanın nimetlerinden feragat edebilmek!
- Masanın başında oturun ve okuyun.
- Vakit geçiyor, vakit! okuyan, yazan, düşünen bir millet olmalıyız
- 6 ayda Arapça öğrendim. (7 dilde çok rahat okuyup yazıyor)
- İnsanın kendine sorması gereken soru “Bu hafta ben bir şey öğrendim mi?“
- Hafta sonu bile 07.30’da enstitüdeyim.
- Benim çalışma yılım 365 gündür. Haftam 7 gündür. Ben Cumartesi, Pazar günü bile sabah saat 07.30’da enstitüdeyim.
Fuat Sezgin Hoca 27 dil biliyordu. Kütüphanesi dünyanınen önemli bilim tarihi kütüphanelerinden biriydi. Asıl ilgi alanı “İslam BilimleriTarihi” idi.
Fuat Sezgin Hoca 1924’te Bitlis’te doğar.1943’de İstanbul Üniversitesi’nin Şarkiyat Enstitüsü’ne girer. Dünyaca meşhur şarkiyatcı Ritter’in talebesi olur.1960 darbesinden sonar yurtdışına sürülen 147 akademisyenden biri Fuat Sezgin Hocadır. Frankfurt Goethe Üniversitesinde çalışır. 1966’da professor ünvanını alır. 1983’te Frankfurtta “İslam Bilimler Tarihi” müzesini açar. Müzede, İslam bilim adamlarının yaptığı çalışmalarının birebir modelleri sergilenmektedir.
Fuat Sezgin Hoca Almanya’da 17 ciltlik “İslam BilimTarihi” kitabını yazar.
2008’de İstanbul’da Gülhane’de “İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi” kurulmasına ön ayak olur. Bu müzede İslam bilim insanlarının buluşları bilimsel alet, araç ve gereçler olarak yazılı kaynaklara dayanılarak yapılmıştır. Bunlar 800’den fazla örnekleri ihtiva eder ve şu anda müzede sergilenmektedir.
“İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi”nin küçük bir nümunesi de Şahinbey belediyesinin yanındaki iki katlı taş binada “İslam Bilim Tarihi Müzesi” adıyla 2014 yılında açıldı. Ziyaretçilerini beklemektedir. Gaziantep’teki 19 müzeden biri olan bu eser diğer müzelerden farklı konsepti ile ziyaret edemiyenler için en yakın zamanda mutlaka ziyaret edilmeyi hak etmektedir.
Fuat Sezgin Hoca’nın 18 bin kadar kitabı Almanya’dan getirilip Gülhane Parkı içindeki şahane kütüphaneye konur.
“İslamda Bilim ve Teknoloji” isimli 5 ciltlik eseri 2003’te Türkçe yayınlanır.
Eserleri, Arapçaya, İngilizceye, dünyanın belli başlı dillerine ve Almanca’dan Türkçe’ye çevrilmiştir.
Sonuç olarak; Fuat Sezgin Hoca’nın Türkiye’de Bitlis’te doğması daha sonra çalışmaları ile ilmin zirvesine ulaşması, dil bilmesi ve muazzam bilgi birikimi, bıraktığı eşsiz eserleri ve “İslam Bilim Tarihi” alanında yaptığı çalışmaları ile şüphesiz gençlerimize örnek şahsiyet olacaktır. Başarı ve bilim konusunda Prof. Dr. Fuat Sezgin Hoca bizlere iyi bir örnektir.