Nurdan Haber

“Terviye Günü” ve Arefe

“Terviye Günü” ve Arefe
10 Eylül 2016 - 4:55

Nurdanhaber – Haber Merkezi

Cenab-ı Hak bazı günleri saltanatının haşmetini ve rahmetinin azametini göstermek için umum için has bir bayram hükmünde kılmış. O günde yapılan hizmetlere mükafatlarını bol ve bereketli ihsan ediyor. Şuhur-u selase, hususan Ramazan günleri ve kudsi geceleri yapılan hizmetlere ziyadesi ile kendi keremini ve merhametinin, şefkatinin ihatasını ve zenginliğini ifade eden çok ziyade sevap ve feyizler takdir etmiş. Zilhiccenin ilk on günü de bu hususiyette olan çok özel manevi bayram günleridir. Her gününe apayrı feyizler takdir edilen bu on günün, sekizinci günü “Terviye” denir. Bu günün faziletleri nelerdir? diye bir derleme yaptık sizin için.

Zilhiccenin sekizinci gününe terviye günü deniyor. İbrâhim aleyhisselâm, (Yâ Rabbî! Bana bir erkek evlâd verirsen, onu kurban edeceğim) dedi. Allahü teâlâ da İsmâil aleyhisselâmı ihsân etti. Sonra rüyâsında (Sözün vardı) diye hâtırlatıldı. Acabâ bu, rahmânî olabilir mi, şeytânî olabilir mi? Çünkü Cebrâil “aleyhisselâm” gelmedi. Yanlış bir şey yapmayayım, Rabbime karşı gelmeyeyim diye o günü [Terviye gününü] düşünce ile geçirdi. Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” efendimiz bunları bize anlattı. Kıymetli olduğunu bildirdi.

Terviye günü, [yani bugün] hacılar hazırlıklarını yapıyorlar. Öğleden veyâ ikindiden, veyâhud da akşamdan itibâren Arafata çıkaracaklar. Sekizinci gün hazırlıklar tamamlanır ve Arafata çıkılır. Terviye günü oruç tutmak, salevât-i şerîfe getirmek, istigfâr okumak, tekbîr, tahmîd, tesbîh, tehlîli çok okumak kıymetlidir.

Yarın da (yani Arefe günü) imsâkdan güneş batana kadar [her biri Besmele ile] bin ihlâs okumak, hadîs-i şerîfde, (Okuyanın geçmiş günâhlar afv olur, yaptığı duâ kabûl olur) buyuruluyor. Bu akşam Arefe gecesi değildir. Arefe gecesi ve kurban bayramı geceleri, gününden sonra gelir. Bugün de kıymetli, yarın da [Arefe günü] kıymetli bir gündür. Geceleri de öyledir.

(Arefe günü tutulan oruç, geçmiş ve gelecek yılın günahlarına kefaret olur.) [Müslim]

Zilhiccenin sekizi, “Terviye Günü”

Zilhiccenin sekizinci günü, kurban bayramı arefesinden önceki gün. Terviye kelime olarak, sulama, bol su verme, bir işi yaparken enine boyuna düşünüp taşınma gibi anlamlara gelmektedir. Terviye günü, ikamet edenlerin ihrama giriş günüdür.

Hacılar Terviye gününde, sabah namazını kıldıktan sonra topluca Mina mevkiine çıkarlar. Mina’da Mescid-i Hayf yakınına gelip orada gecelerler ve ertesi arefe günü alacakaranlıkta sabah namazını kılıncaya kadar otururlar ve ikamet ederler. Zilhicce’nin sekizinci günü güneşin doğmasından sonra Mekke’den Mina’ya çıkmak ve gece Mina’da kalmak haccın sünnetlerindendir.

Terviye hac menâsikinin ifasına başlanılan ilk gün olması bakımından önem taşır. Zilhiccenin sekizinci günü Mekke’de sabah namazını kılıp güneş doğduktan sonra Mina’ya gitmek, geceyi orada geçirmek, arefe günü güneş doğduktan sonraki zamana kadar Mina’da kalmak, böylece öğle, ikindi, akşam, yatsı ve sabah olmak üzere beş vakit namazı orada eda etmek sünnettir (Müslim, “Ĥac”, 147; İbn Mâce, “Menâsik”, 84; Dârimî, “Menâsik”, 34). Eğer mümkün olursa Mina’da Hz. Peygamber’in konakladığı Hayf Mescidi’ne yakın bir yerde konaklamak sünnete daha uygundur. Temettu‘ haccına niyet edenlerin, yani umre yapıp ihramdan çıkanların -daha önce de hac için yeniden ihrama girmeleri mümkün olmakla birlikte- terviye günü ihrama girerek Mina’ya gitmek üzere yola çıkmaları da sünnettir.

Arefeden önce zilhicce’nin ilk sekiz gününde oruç tutmak sünnettir. Bu sekiz gün hacılara da hacı olmayanlara da sünnet ise de, Arefe gününün orucu yalnız hacı ol­mayanlara sünnettir. Hacılara o gün oruçsuz bulunmak sünnettir. Tâ ki duâ etmeye güç ve kuvvetleri olsun.

Zilhiccenin dokuzu, “Arefe Günü”

Arefe günü hacıların oruç tutması mezhepler arasında ihtilaflıdır:

1. Hanbelîler’e göre, hacı Arafat’ta vakfeye gece duracaksa, oruç tutması mendûb, gündüz duracaksa mekruhtur.

2. Hanefîler’e göre, eğer zayıf düşmesine sebep olacaksa, arefe ve terviye (sekiz zilhicce) günü oruç tutumak mekruhtur.

3. Mâlİkîler’e göre, terviye ve arefe günleri hacılara oruç tut­mak mekruhtur.

4. Şâfİîler’e göre, hacı Mekke’de oturuyor da gündüzün Arafat’a gitmişse, arefe günü oruç tutması evlânın hilâfına bir hareket olur. Geceleyin giderse, oruç tutması caizdir. Fakat hacı, Mekke’li değil de misafir olursa, ona .oruç tutmamak sünnettir.

Rahmet kapıları dört gece açılır.

“Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua reddolmaz. Ramazan ve Kurban bayramının birinci gecesi, Berat ve Arefe gecesi.” [İsfehani]

(Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar: Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri.) [Deylemi]

 

Alem-i İslamBediüzzaman'danDr. Mehmet Rıza DerindağDünyaGenelGünün Hadisiİslam ve HayatMisafir YazarlarNur TalebeleriTürkiyeYazarlarımız
Leyle-i Regaib Özel 5.000 Hatim Programı
Alem-i İslamBediüzzaman'danDünyaGenelGündemGünün DersiGünün Hadisiİslam ve HayatNur TalebeleriTürkiyeYazarlarımız
Genç Hafızlardan Şehitlerimiz İçin Dualar ve Kur-an’ı Kerim Tilavetleri
Alem-i İslamDerslerDünyaEkonomiFıkıh & HadisGenelGündemGünün DersiGünün DuasıGünün HadisiHayatHizmetİslamİslam ve HayatKartpostal - VecizeNur TalebeleriRisale-i NurRisale-i Nur DünyasıSorularla RisaleSual-CevapTürkiyeYazarlarımız
Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri ile Risale-i Nur Dersi” ŞUALAR’DAN 9.DERS ( 9. ŞUA )