Nurdanhaber – Prof. Dr. Sıtkı GÖKSU
14 Mart Tıp Bayramı, başta doktorlar olarak sağlık sektöründe hizmet edenlere bir vefa ve teşekkür anlamını taşımaktadır. Bayramımızla ilgili olarak Gaziantep’te valiliğimiz, büyükşehir belediyemiz, Gaziantep Üniversitesi, sağlık il müdürlüğü her yıl birbirinden ilginç ve bizleri onore edici güzel başlıklar bulmaktadırlar. Bu senenin başlığı kalp resmi ve zeytin dalları ile süslenmiş “Kalbimiz sizinle atıyor.” Sloganıdır.
Ayrıca gün içinde güzel programlarla tıp bayramımız kutlanıyor. Yılda hiç olmazsa bir gün sağlıkçılarla diğer meslek grupları, yöneticiler bu vesile ile bir araya gelmiş oluyorlar. Maksat üzüm yemek olduğu, bağcı dövmek olmadığı için de belki bazı sorunların çözümü için adım atılmış oluyor.
Tıp Bayramı’nın ortaya çıkışı, 14 Mart 1827’de İkinci Mahmut döneminde Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önermesiyle kurulan ilk cerrahhane olan Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire’nin kurulmasıyla oluşmuştur.
Cerrahhanenin kurulmasıyla Türkiye modern tıp eğitimine başlamıştır ve okulun kuruluş günü olan 14 Mart tarihi de “Tıp Bayramı” olarak kabul edilmiştir.
Tıp Bayramı’nın ilk kutlaması 14 Mart 1919’da işgal altındaki İstanbul’da yapılmıştır. Tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran önderliğindeki tıp okulu öğrencileri, işgali protesto için toplanmış ve dönemin ünlü doktorları da destek vermiştir.
Tıp Ve Sağlık Sözleri
“Sağlıklı mümin, hastalıklı müminden daha iyi, daha üstün ve Allah’a daha sevimlidir.” Hz. Muhammed (s.a.v)
● “Sağlık, vücutları sağlam olanların başına konmuş bir taçtır.” Hz. Muhammed (s.a.v)
● “İki şeyin elden gitmeden değerini takdir etmek zordur; sağlık ve gençlik.” Hz. Ali (r.a) diyordu
● “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi Olmaya devlet, cihanda bir nefes sıhhat gibi.” Kanuni Sultan Süleyman:
Bilmemiz gereken vazifeler içinde en kıymettar, hayata hizmettir. Ve hayata hizmetler içinde en kıymetlisi, fani, geçici hayatın baki, sonsuz hayata değişmesi için çalışmaktır. Şu hayatın bütün kıymeti ve ehemmiyeti ise, baki hayata çekirdek ve başlangıç ve kaynak olması yönündendir.
Tıp ilmi Cenab-ı Hakkın Şafi (Şifa verici) isminin tecellisine vasıta olur.
Tıp bir fendir, hem bir sanattır. Onun da nihayeti ve hakikatı; Hikmet sahibi, hikmetli iş yapan Allah’ın Şafi (Şifa verici) ismine dayanıp, en büyük eczane olan yeryüzünde rahîmane, merhametli bir şekilde cilvelerini ilaçlarda görmekle tıp mükemmelliğini bulur, hakikat olur.”
Doktorlar ve tüm sağlık çalışanları olarak yaratılanların en şereflisi olan insanı yaşatmak için, insanın acısını azaltmak için, insanlığa daha nitelikli bir hayat sunmak için çalışıyoruz. Bu kutsal, saygın ve onurlu mesleği büyük bir fedakarlıkla yerine getiriyoruz. Bunun için bir ömür harcıyoruz. Gece gündüz fedakarca hizmet ediyoruz. Her türlü çabayı gösteriyoruz.