Nurdan Haber

Kansızlık nedir? Belirtileri ve tedavisi nelerdir?

Kansızlık nedir? Belirtileri ve tedavisi nelerdir?
12 Mart 2018 - 15:39

Kansızlığın belirtileri nelerdir, kansızlık ile karşılaştığınızda ne yapmalısınız, kansızlığa karşı neler tüketilmeli? Cevabı uzmanlardan derlediğimiz bilgilerle yazımızda…

Eğer sabahları yorgun uyanıyorsanız, kendinizi devamlı halsiz ve yorgun hissediyorsanız, unutkanlığınızın arttığını, saçlarınızın zayıfladığını ve çarpıntı hali yaşıyorsanız, kansızlık yani anemi sizde de olabilir. Kansızlığın en önemli sebebi demir eksikliğidir. Kadınlarda özellikle demir eksikliği ve kansızlık oldukça yaygındır.

PEKİ NEDEN OLUR?
Kansızlık kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülmektedir. Bunun en önemli sebebi kadınların özel günlerinde yaşadıkları kan kaybıdır. Kaybedilen kan yerine konulmuyorsa, yavaş yavaş bir kansızlık oluşur. Doğumda buna etki edebilmektedir. Demir eksikliğinin mutlaka giderilmesi gereklidir. Yeterli demir ile kansızlığın önüne geçmek mümkündür.
Zayıf ve erken doğam bebeklerde de kansızlık olabilmekte. Büyüme çağındaki çocuklarda da vücudun ihtiyaçları hızlı bir şekilde arttığı için kansızlık durumu ortaya çıkabilmektedir.
Araştırmalar gösteriyor ki, kadınların üçte birinde, erkeklerin ise beşte birinde demir eksikliği sebebiyle anemi oluşmakta. Demir eksikliği anemisi, yeterli demir almayan kişilerde kansızlığa sebep olarak kendini gösteriyor.
Bu sorunu beslenmenizi düzenleyerek kolay bir şekilde çözebilirsiniz. Demir, kandaki oksijeni taşıyan alyuvarlar içerisinde oksijenin bağladığı hemoglobinin temel elementidir. Hemoglobin, kan hücrelerine kırmızı rengini veren protein ve demir kompleksidir.
Kırmızı et ve hayvansan ürünleri tüketmeyenlerde kronik bir demir eksikliği olabilir.
Yetişkin bir insanın vücudunda toplam 5-6 gr kadar demir bulunur. Vücudun sürekli ihtiyacının karşılanması için günlük 3-4 mg demir alınması gerekir, bu miktarın demirden zengin sebzelerden karşılanması oldukça güç olduğu belirtilmektedir.

DEMİRDEN ZENGİN GIDALAR
Demir yönünden en zengin yiyecekler karaciğer ve dalak gibi sakatattır. 100 gramda 8-10 mg demir vardır. Daha sonra en yüksek demir, kırmızı ette mevcut.
Kırmızı etin 100 gramında 6-8 mg demir bulunur. Yumurtanın sarısı, balık, tavuk ve süt de kaliteli demir içeren gıdalardan. Kurubaklagiller (mercimek nohut fasulye vb.), kuruyemişler (fındık, badem), kuru kayısı, kuru üzüm ve özellikle ıspanak ile karnabahar gibi sebzeler yüksek oranda demir içerirler.
Ancak bitkisel gıdalardaki demirin vücuttaki emilimi daha az ve yavaştır. Medyada demirin vücuttaki emilimiyle ilgili bazı yanlış bilgiler de vardır. Aşırı çay-kahve tüketiminin demiri azalttığı doğru, ama kepekli ekmeğin demiri azalttığı klinik anlamda doğru değil.
Posalı gıdalarda demir emilimini azaltsa da bu oran olarak çok sınırlıdır. Demir emilimini artıran en önemli vitamin C vitamini. Bu nedenle et tüketiminin salatayla olması ya da yemekte alınan C vitamini demir emilimini artırır.

KANSIZLIĞIN BELİRTİLERİ
1- Sabah yorgunluğu, gün içinde halsizlik, enerji azlığı. 2- Renk solukluğu. 3- Soğuğa dayanıksızlık, normalden fazla üşüme. 4- Tırnaklarda kırılma, eğilme (kaşık tırnak).
5- Dilde düzleşme, kızarıklık, tahriş. 6- Çarpıntı, nefes darlığı, çabuk yorulma. 7-Ağız kenarında oluşan çatlak. 8- Sinirlilik. 9- Konsantrasyon bozukluğu. 10- Çabuk hastalanma, bağışıklık sisteminde zayıflık.

NE YAPMALI?
– Haftada 2-3 gün en az 100 gr kırmızı et yiyin. Koroner damarlarınızı korumak için eti abartmayın. – Kahvaltıda yumurta tüketmeye özen gösterin. En azından gün aşırı yemeye çalışın.
– Kurubaklagillerin de yoğun demir kaynağı olduğunu unutmayın. Haftada en az 2 gün bir öğününüzde kuru fasulye, nohut, mercimek, maş fasulyesi tüketin.
– Demir içeren besinlerin olduğu öğünde mutlaka bol yeşillikli ve limonlu salata tüketin. Yumurtalı kahvaltılarınıza bol limonlu roka, tere, maydanoz ilave edin. C vitamini, demirin emilimini artırır.
– Kırmızı etle birlikte yoğurt ve ayran tüketmemeye çalışın. Süt ürünlerindeki kalsiyum, demirin bağlanmasını ciddi ölçüde etkiler. – Ekmek tercihinizi kepek yerine çavdar ve tam buğdaydan yana kullanın.
– Günlük çay/kahve tüketiminizi azaltın. Çay ve kahveyi öğünlerden hemen sonra tüketmemeye çalışın. Özellikle kahvaltıdaki çayı açık ve limon dilimli tercih edebilirsiniz. – Tüm bunlara rağmen şikâyetleriniz sürüyorsa mutlaka bir hematoloji uzmanına görünün.

Alem-i İslamBediüzzaman'danDr. Mehmet Rıza DerindağDünyaGenelGünün Hadisiİslam ve HayatMisafir YazarlarNur TalebeleriTürkiyeYazarlarımız
Leyle-i Regaib Özel 5.000 Hatim Programı
Alem-i İslamBediüzzaman'danDünyaGenelGündemGünün DersiGünün Hadisiİslam ve HayatNur TalebeleriTürkiyeYazarlarımız
Genç Hafızlardan Şehitlerimiz İçin Dualar ve Kur-an’ı Kerim Tilavetleri
Alem-i İslamDerslerDünyaEkonomiFıkıh & HadisGenelGündemGünün DersiGünün DuasıGünün HadisiHayatHizmetİslamİslam ve HayatKartpostal - VecizeNur TalebeleriRisale-i NurRisale-i Nur DünyasıSorularla RisaleSual-CevapTürkiyeYazarlarımız
Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri ile Risale-i Nur Dersi” ŞUALAR’DAN 9.DERS ( 9. ŞUA )