Nurdanhaber-Haber Merkezi
Antalya Müftülüğü, Müslümanlığı seçen yerleşik yabancılara “Mühtediler İslam’daki Aileye Yabancı Kalmasın Projesi” çerçevesinde Türk geleneklerini öğretecek.
Proje hakkında AA muhabirine açıklama yapan Antalya Müftüsü Osman Artan, kente yılda yaklaşık 12 milyon turistin geldiğini söyledi.
Bazı yabancıların gayrimenkul satın alarak Antalya’da ikamet ettiğini belirten Artan, “Bu yabancıların içerisinde İslam dinini seçerek Müslüman olan kardeşlerimiz var. Biz bunlara ‘mühtediler’ diyoruz. Mühtedi kardeşlerimizin toplumumuza yabancı kalmamaları, İslam ve Türk aile yapısı hakkındaki bilgileri paylaşmak bakımından bir proje hazırladık. Projemizin adı ‘Mühtediler İslam’daki Aileye Yabancı Kalmasın’dır.” dedi.
– “Kardeş aileler oluşturulacak”
Artan, proje ile mühtedilere yalnız olmadıklarını hissettirmeyi, onların yeni girdikleri dine adaptasyonlarında ortaya çıkacak sorunları en aza indirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Projenin, mühtedilerin İslami ilkelere uygun aile yaşantısını benimsemelerini de hedeflediğini anlatan Artan, şunları söyledi:
“Uygulama, her ilçenin kendi bölgesindeki mühtedileri tespit etmesiyle başlayacak. Sayının çok olduğu yerlerde birkaç gruba ayrılacaklar. Görevli arkadaşlarımız mühtedilere yönelik sohbet toplantıları düzenlenecek. Zaman zaman yemekli toplantılar düzenlenecek ve kaynaşmaları sağlanacak. Ev ziyaretleri yapılmak suretiyle kardeş aileler oluşturulacak.”
– “Amacımız yalnız olmadıklarını hissettirmek”
Artan, mühtedileri Türk gelenek, görenek, örf ve adetleri konusunda bilgilendirmek ve topluma uyumlarını sağlamak için çalıştıklarını dile getirerek, şu ana kadar Antalya merkez ve ilçelerinde yaklaşık 135 kişiye ulaştıklarını bildirdi.
Artan, şöyle konuştu:
“Haziran ayı itibarıyla projemizi hayata geçirmeyi düşünüyoruz. İlk etapta mühtedilerin yoğun olarak yaşadığı Kaş, Alanya, Kemer, Manavgat gibi ilçelerden başlamak üzere bu kardeşlerimizle irtibata geçeceğiz. Bu bölgelerde zaman zaman aile içerikli toplantılar ve sohbetler düzenleyeceğiz. Amacımız, mühtedileri toplumla kaynaştırmak ve yalnız olmadıklarını hissettirmek. İslam dinini seçerek ve buraya yerleşerek bizimle birlikte aynı örf, adet ve duygularla beraber olmalarını sağlamak istiyoruz.”