Toplu taşımada turnike sistemini ortadan kaldıracak olan elektronik biletleme sistemi ile yolcular ulaşım kartlarını ya da cep telefonlarını turnikelere okutmak zorunda kalmayacak.
Elektronet Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaptana, toplu taşımada turnike sistemini ortadan kaldıracak Elektronik Biletleme Sistemi Projesi’ni (ETS) 2016’da geliştirmeye başladıklarını, projeye AB’den Ar-Ge desteği aldıklarını söyledi.
luslararası akıllı ulaşım altyapı projesi ETS’nin, Elektronet’in konsorsiyum liderliğinde 5 ülkeden 8 firma tarafından ortaklaşa yürütüldüğünü dile getiren Kaptana, şunları kaydetti:
“Elektronet, yerli ve milli ATM’den toplu taşıma biletleme ve elektronik ücret tahsilat (EÜTS) sistemlerine kadar farklı sektörler için çeşit çeşit ürünleri tasarlamış ve üretmiş bir teknoloji firmasıdır. Sahip olduğumuz Ar-Ge kültürümüzü daha da geliştirebilmemiz için uluslararası iş birliklerine açık olmamız gerektiğini anladık. Bu hedefimizi gerçekleştirebilmemiz için AB’nin ulusal Ar-Ge fonu olan EUREKA altında yer alan ITEA3 kümesine katıldık. Projemiz, 4 milyon avro Ar-Ge desteği ve TÜBİTAK ile ITEA’nın onayını aldı. 2015 yılında başladığımız ETS’yi, Elektronet’in konsorsiyum liderliğinde Romanya, Güney Kore, İspanya, Portekiz ve Türkiye’den 8 firma olarak uygulamaktayız.”
ELEKTRONİK BİLETLEME SİSTEMİ NEDİR?
Mehmet Kaptana, pilot uygulamaya geçilmesinin önünde bir engel kalmadığını belirterek, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:
“Avrupa’da kullanılan tren ve metro gibi yerlerin turnikelerini ortadan kaldırarak hızlı geçişin sağlanabileceği, kaçak geçişlerin azaltılabileceği, metrodaki güvenliğin artacağı bir projeye başlamıştık. Proje de şu; biliyorsunuz akıllı telefonlarla direkt ödeme yapılıyor. Telefonunuza indirdiğiniz aplikasyon ile beraber İstanbul Kart gibi bir tane kart geliyor. Bunu da kredi kartına bağlıyorsunuz. Bluetooth’unuzu açtığınız zaman her geçtiğiniz turnikede para düşüyor. Eğer bluetooth’unuz kapalıysa, kaçak geçiş yapmaya kalktıysanız kameralar sizi tanıyor ve çıkışta güvenlik görevlilerine sizin fotoğrafınızı veriyor. Fakat turnikeler olmadığı için çok hızlı akış oluyor. Aynı zamanda doğal afetlerde de turnikelerin ters çalışmasının önüne geçilmiş oluyor.”
ELEKTRONİK BİLETLEME SİSTEMİ NE İŞE YARAR?
Toplu taşımada turnike sistemini ortadan kaldıracak olan elektronik biletleme sistemi ile yolcular ulaşım kartlarını ya da cep telefonlarını turnikelere okutmak zorunda kalmayacak ve böylece turnikeler önünde kalabalığın birikmesi önlenmiş olacak. Avrupa’daki kaçak geçişlerin önüne geçmek üzere geliştirilen yüz okuma sistemi de kişileri otomatik olarak algılıyor ve böylece kaçak geçiş yapmak isteyen vatandaşların deşifre olmalarını sağlıyor.