Filistin Merkez Konseyi, Ramallah’ta iki gün süren dönem toplantısının ardından açıklanan bildirgede, FKÖ Yürütme Kurulundan, işgal rejimi israil’i tanıma konusunun askıya alınmasını istedi.
Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Filistin Merkez Konseyinin, FKÖ Yürütme Kurulundan, siyonist işgal rejimi israil tarafından Filistin devleti tanınıncaya kadar israil’i tanıma konusunu askıya almasının istendiği bildirildi.
Merkez Konseyinin, Batı Şeria’nın Ramallah kentinde “Kudüs, Filistin’in ebedi başkenti” temasıyla düzenlenen ve iki gün süren 28’inci dönem toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı.
Konsey Başkanı Selim ez-Zanun tarafından kamuoyuna duyurulan bildirgeye göre, Yürütme Kurulundan, siyonist işgal rejimi israil tarafından Filistin devleti tanıyıncaya, Doğu Kudüs’ü ilhak planını iptal edinceye ve yerleşim birimleri inşasını durduruncaya kadar siyonist işgal rejimi israil’i tanıma konusunu askıya alması istendi. Ayrıca, siyonist işgal rejimi israil ile tüm güvenlik koordinasyonunu durdurma ve FKÖ ile siyonist işgal rejimi israil’in 1994’te imzaladığı Paris Ekonomi Anlaşması’nın getirdiği ekonomik bağımlılık ilişkisinden kurtulma kararı alındı.
Bildirgede, FKÖ ile siyonist işgal rejimi israil arasında 1993’te imzalanan Oslo Barış Anlaşması’nın “daimi barış sağlanıncaya kadar olan geçiş döneminde Filistin yönetiminin kurulmasını” öngören maddesinin geçerliliğinin kalmadığı kaydedildi.
Trump’ın kararına kınama
ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü siyonist işgal rejimi israil’in başkenti olarak tanıma kararının kınandığı bildirgede, “ABD, Kudüs kararıyla, siyonist işgal rejimi israil’le yürütülen barış sürecindeki arabuluculuk vasfını kaybetmiştir. ABD ancak söz konusu kararı iptal ederse barış sürecine dahil olabilir.” ifadelerine yer verildi. Bildirgede, ABD’nin Ortadoğu barış süreciyle ilgili uluslararası kanunlara aykırı fikir ve projelerinin kabul edilmediği ve Arap Barış Planı’na bağlı kalınacağı vurgusu yapıldı.
Uluslararası topluma siyonist işgal rejimi israil işgalinin son bulması, Filistin devletinin bağımsızlığını kazanması ve 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan topraklarda tam egemenlik hakkını kullanması için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirme çağrısının yapıldığı bildirgede, geçici çözümlerin ve siyonist işgal rejimi israil devletinin Yahudi kimliğinin tanınmayacağı ifade edildi.
Konsey ayrıca, siyonist işgal rejimi israil yerleşim birimlerinin boykot edilmesi ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bu yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren şirketlere dair veri tabanının yayımlaması için dünya ülkeleriyle çalışmaya devam etme kararı aldı.
“Ulusal uzlaşı anlaşmalarına bağlı kalınacak”
Mayıs 2011 ile Ekim 2017’de imzalanan ulusal uzlaşı anlaşmalarına bağlı kalınacağını belirten Konsey, uzlaşının sağlanması ve uzlaşı hükümetinin Gazze’de görevini icra edebilmesi için gerekli desteğin verilmesi çağrısı yaptı.
“Kurul kararların uygulanması için yakın zamanda toplanacak”
FKÖ Yürütme Kurulu Üyesi Ahmed Mecdelani, kurulun, FKÖ Merkez Konseyinde alınan kararların uygulanması amacıyla yakın zamanda toplanacağını bildirdi.
Filistin Televizyonuna konuşan Mecdelani, “FKÖ Yürütme Kurulu, Filistin devletinin hükümeti, konseyin kararlarını takip etme yetkisine sahip yürütme makamıdır. Alınan kararları uygulamakla yükümlüdür.” dedi.
Mecdelani, kurulun bu amaçla yakın zamanda toplanacağı bilgisini paylaştı.
“siyonist işgal rejimi israil’le ilişki konusu iki şarta bağlıdır”
siyonist işgal rejimi israil’le ilişki meselesinin iki koşula bağlı hassas bir konu olduğunu vurgulayan Mecdelani, “Bunlardan ilki israil’in, Filistin devletini tanıması, ikincisi yerleşim birimleri inşasını ve Doğu Kudüs’ün ilhakı planını durdurmasıdır. Büyük bir sorumlulukla bu konuyu Yürütme Kuruluna bıraktık ki israil’in tanınmasının askıya alındığını ilan edeceği vakti kendisi belirlesin.”
Mecdelani, konseyin kararlarıyla ilgili yapılan oylamada 72 üyenin lehte, 3 üyenin aleyhte oy kullandığını, 10 üyenin de çekimser kaldığını aktardı.
Filistinli gruplardan Merkez Konseyi bildirgesine eleştiri
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) yöneticilerinden Ömer Şehade, yaptığı açıklamada, FHKC, Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDHKC), Fida Partisi ile Ulusal Girişim Hareketinin bildirgeyle ilgili bazı eleştirilerinin olduğunu söyledi.
Bildirgede açık ve net bir dil kullanılmadığını belirten Şehade, bu metnin açıklandığı atmosferin özellikle Filistin meselesinde yaşanan krizle ilgili kullanılan ifadelerdeki üstü kapalılığa yansıdığına dikkati çekerek, “Oslo Anlaşması’nı sonlandırma, siyonist işgal rejimi israil’i tanımaktan vazgeçme, güvenlik koordinasyonunu ve ekonomik bağlılığı sonlandırma konusunda net bir karar alınmadı.” dedi.
“FKÖ Yürütme Kurulundan alınan kararları uygulamasını istemek, bu kararların dönüp dolaşıp yeniden Merkez Konseyinin önüne gelmesi korkusunu doğuruyor.” ifadesini kullanan Şehade, FKÖ yöneticilerinin, hala müzakere masasına dönmeyi ve ABD’nin de görüşmelere yeniden başlamasında rol oynamasını umut ettiğini savundu.