Nurdanhaber-Haber Merkezi
Kırgızistan’da İslami eğitim veren medreselerde yöneticilerinin yüzde 90’ı ve öğretmenlerinin de yüzde 50’sinin çalışma izni verilmedi. Yeterlilik bahane edilerek dini eğitim veren medrese hocaları ders veremez duruma düştü.
Kırgızistan İslam Dini İdaresi Başkanlığı kadro değerlendirme Komisyonu Başkanı Abdullah Arsankuluv, çarşamba günü RIA Novosti ajansına konu ile ilgili açıklama yaptı.
Arsankuluv, 24 Şubat tarihinde Kırgızistan Dini İdaresi Başkanlığı’nın ülkedeki dini medreseler müdürleri, öğretmenleri ve diğer çalışanlarının yeterlilik sınavlarının başladığını bildirdi.
Abdullah Asrankulov, “Ülkedeki medrese müdürlerinin yüzde 90’ı ve 483 öğretmenin 200’den fazlası gerekli olan dini ve modern ilimler eğitimi olmadıkları için yeterlilik sınavlarına alınmadılar” dedi.
Asrankulov, daha önceki Müftülüğün ülkedeki imamların eğitim seviyelerinin denetlediğini ve onlardan çoğunun yüksek eğitim seviyesi olduğunun belirlendiğini de sözlerine ekledi.
Kırgız yetkililerin, İslam’ın radikalleşmesi konusunun ülke güvenliği için ciddi bir tehdit haline geldiği iddiası da haberde yer alırken, bunun ana nedenlerinden biri olarak da ülkedeki imamların düşük eğitim seviyesi olduğu savunuldu
Yeterlilik sınavları, 2014 yılında Savunma Konseyi’nin dini anlaşmazlıklar yüzünden gençler arasında oluşan dini aşırılığın propagandasını önlemeye yönelik tavsiyesi üzerine önlem alıcı prosedür kapsamında yapılıyor.
Dini İşler Devlet Komisyonu’na göre, nüfusu altı milyonu aşan Kırgızistan’da 2 bin 400’den fazla dini kuruluş bulunuyor. Bunların iki binden fazlası İslami dini kurum olarak çalışıyor. Ülkede 2 bin 300’den fazla cami, 10 İslami yüksek eğitim kurumu, 70’den fazla medrese , 69 vakıf, dernek ve İslam merkezinin yanı sıra 11 İslami kurum bulunuyor.
Bu kurumların çoğu yurt dışından finanse ediliyor. Ülkede aynı zamanda Hristiyanların 378 dini kuruluşu bulunuyor.
dünyabülteni