Nurdan Haber

Telefonunu devamlı şarj edenler Dikkat…

Telefonunu devamlı şarj edenler Dikkat…
17 Ocak 2016 - 11:42

Teknoloji, yaşamda gerekliliklerimizden biri haline gelmiş durumda. Evde, okulda, iş yerinde, dış ortam olarak bilinen tüm alanlarda bizi kapsayan teknoloji ile ne kadar yakından ilgiliyiz? Sürekli telefonlarımızı kullanmamız, ulaşım araçlarını tercih etmemiz, işimizi söz konusu çözümler ile yapmamız, bizi yeterince teknoloji kullanıcısı yapıyor.

O halde, hayatımızda bütünüyle yer verdiğimiz teknoloji ile ilgili hayli fikir sahibi olmamız gerekiyor. Maalesef değiliz. Bu listenin hazırlanmasının sebebi, doğru bildiğimiz yanlışların fazlalığından ileri gelmektedir. İşte yalnızca bazıları…

1- iPhone’ların batarya ömürleri, kapatılan uygulamalarla uzar

iPhone’da açıldıktan sonra kapatılan uygulamaların varlığı yalnızca, şarjın azalmasına ve içinizin rahat olmamasına neden oluyor.

Batarya ömrü ile ilgili olarak ortaya atılan birçok rivayet arasından bu sav da gerçeği yansıtmamaktadır. Şarj ile ilgili bir probleminiz olmadığı takdirde, acele bir biçimde uygulamaları kapatmanıza lüzum yok.

2- Birçok teknolojik cihazda bulunan sinyal göstergesi, sinyalin gücünü göstermez

Cihazlarda bulunan sinyal göstergesinin dolu olması, cihazın tam olarak çektiği ve yüksek performansta çalışabileceğini yansıtmaz.

Sinyal azken, telefonun yeteri düzeyde çalışamayacağı, sinyal fazla iken, her yere arama yapılabileceği düşüncesi bütünüyle gerçeği yansıtmıyor.

Dolaylı olarak ulaşılabilecek bir sonuç olsa da, tüm dinamikler göz önüne alındığında yeterli değildir. Baz istasyonuna yakınlık-uzaklık bu bağlamda kilit rolü oynuyor.

3- Megapiksel ne kadar yüksek ise, kamera o kadar iyidir!

Bu doğru bilinen fikir de yanlıştır. Megapikselin yüksek olmasını takiben, daha kaliteli fotoğraflar çekilebileceği gerçeği yansıtmamaktadır. Var olan megapikselin değeri, yalnızca fotoğrafın boyutunu gösterir.

Mercek kalitesi, sensör ebatı vb. dinamikler ile fotoğrafın kalitesi belirlenebilir. Megapiksel yalnızca bir etkendir ve en önemli etken değildir.

4- Telefonların şarjlarını bitmeden doldurmak, bataryanın ömrünü kısaltır

Yanlıştır. Yeni nesil, lityum-iyon elementlerinden oluşan bataryalar, bu tip bir çözüm sunmaz.

Şarjın sonuna dek bitmesini beklemek, hiçbir surette bataryanın ve beraberinde telefonun ömrünü uzatmaz.

Yalnızca tedbirli davranarak kendinizi şarj eksikliğinden kaynaklı olarak oluşabilecek zor durumlardan kurtarabilmenize yardımcı olur. Ne de olsa şarjın eksilmesi demek, hayat damarlarımızdan birinin kopması ile eş değer anlama geliyor.

5- Bilgisayarı kapatmak yerine uyku moduna almak yararınıza değildir

Bilgisayarınızın tüm programların kapatılması suretiyle dinlenmesi gerekir. Bir zorunluluktan ziyade, bir ihtiyaç olarak gözüken söz konusu tercihin, bilgisayarın ömrüne yaptığı katkı yadsınamaz. Daha sağlıklı bir bilgisayar kullanımını bu sayede gerçekleştirebilirsiniz.

6- Tarayıcının gizlilik modu tam güvenlik sağlar

“Gizli sekme” olarak da bilinen gizlilik modu, bilinenin aksine tam bir güvenlik hali sunmaz. Mod yalnızca gizli sekme açmanız halinde arama geçmişinize dair bir iz bırakmamanızı sağlar. Onun haricinde güvenli bir internet deneyimine karşı işlevsel değildir.

7- Oyunlar, başta çocuklar olmak üzere insanları kötü etkiler

Oyunların belirli faktörlere uyulduğu takdirde insan sağlığına ve gelişimine son derece faydalı olduğu bilimsel sonuçlar sayesinde belirlenmiştir.

Görsel zeka, anında karar verme yetisi gibi insanın yaşamın her dalında ihtiyaç duyacağı özelliklerin gelişimine katkıda bulunan oyunlar, ayrıca insanı sosyalleştirir ve vücudumuza mutluluk sağlayan endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur.

8- Telefonu çok fazla kullanmak bağımlılığa sebebiyet verebilir

Doğru. Yukarıda bahsi geçen 7 maddeye ek olarak düzenlenmiş 8.madddedeki tez bilimsel bir gerçeklik içeriyor. İlgili birçok bağımsız kuruluş tarafından yapılan araştırmalar nezdinde, fazla kullanımdan kaynaklı bağımlılık söz konusu olabiliyor.

Bu madde ile sınırlı tutulamayacak düzeydeki bağımsız değişkenlerin varlığında, teknolojinin bu boyutu olumsuz bir olguya sebebiyet verebiliyor.

Atalarımızın da ifade ettiği üzere, “Azı karar, çoğu zarar” diyerek, her şeyde olduğu gibi bu konuda da aşırıya kaçılmamasını tavsiye ediyoruz.

(Shiftdelete)

Alem-i İslamBediüzzaman'danDr. Mehmet Rıza DerindağDünyaGenelGünün Hadisiİslam ve HayatMisafir YazarlarNur TalebeleriTürkiyeYazarlarımız
Leyle-i Regaib Özel 5.000 Hatim Programı
Alem-i İslamBediüzzaman'danDünyaGenelGündemGünün DersiGünün Hadisiİslam ve HayatNur TalebeleriTürkiyeYazarlarımız
Genç Hafızlardan Şehitlerimiz İçin Dualar ve Kur-an’ı Kerim Tilavetleri
Alem-i İslamDerslerDünyaEkonomiFıkıh & HadisGenelGündemGünün DersiGünün DuasıGünün HadisiHayatHizmetİslamİslam ve HayatKartpostal - VecizeNur TalebeleriRisale-i NurRisale-i Nur DünyasıSorularla RisaleSual-CevapTürkiyeYazarlarımız
Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri ile Risale-i Nur Dersi” ŞUALAR’DAN 9.DERS ( 9. ŞUA )