Başarı Kılavuzu
Bear Grylls’in “Hayatta Kalma Kılavuzu” isimli bir kitabından başarı ile ilgili bazı ipuçlarını siz okuyucularımla paylaşayım.
- Bizim gerçek başarımız, insanların hayatına nasıl dokunup katkı sağladığımızla ölçülüyor.
- Bana, bir adamın, daha başarılı olmak istiyorsa üç et’in tehlikesine karşı sürekli tetikte olması gerektiğini söylenmişti. “Şöhret, servet ve şehvet.”
- Başarısızlık umduğuma çıkmayan sonuç. Hatta daha iyisi başarıya uzanan yolda bir basamak.
- Akıllı insanlar başkalarının hatalarından ders çıkarırlar.
- Aşırı fiziksel güç gerektiren, hayatta kalmanın an meselesi olduğu anlarda, yanındaki maceraperest dostunla bir adım atacak güce sahip değilken bile suyu ilk önce ona ver. Bırak büyük yudumu o alsın.
- Kötü bir karar, kararsızlıktan çok daha iyidir.
- Ben gezegenimizin en başarılı sporcularıyla tanışma fırsatı yakalayacak kadar şanslıydım. Mesela o en başarılı erkek ve kadınların en ilgi çekici özelliği ne biliyor musun? Ne kadar başarılı olurlarsa, o kadar alçak gönüllü oluyorlar.
- Biri kapını çalıp elindeki koca torba çöpü salonun ortasına dökerse sen de deliye döner ve o kişiyi bir daha evine almazsın. Aynısını, kafasındaki çöplüğü bizim kafamıza boşaltan insanlar için de yapmalıyız.
- İnsanları motive edip ilham veren kitaplara ve konuşmalara karşı yapılan eleştirilerin merkezinde; etkilerin uçup gittiği, o kitap ve konuşmanın verdiği motivasyonun uzun sürmediği yer alıyor.
Benim buna cevabım ise tabii ki geçici olacak, tabii ki sürmeyecek. Duş almanın etkileri de aynı şekilde ama! Bu yüzden her gün yıkanman lazım!
Motivasyon da aynı şekilde… Her gün almanız gerekiyor. Günlük sıkıntılar bizi aşındırıp kirlettiği için her gün olumlu şeylerle taşana kadar kendimizi doldurmamız gerekiyor.
Motivasyonun anahtarı da bunu diş fırçalamak veya duş almak gibi günlük rutin haline getirmek… Her gün yap, her gün kendini onunla doldur.
- Bende en büyük etkiyi bırakan kitaplardan biri, Scott Alexander’ın yazdığı Rhinoceros Succes (Gergedan Başarı) isminde ufak bir kılavuzdu… Kitap sana hayatta gergedan gibi olman gerektiğini söylüyor. Tek bir amacın olsun, önüne çıkan engellere ve hedeflerine doğru eksiksiz bir bağlılıkla saldır ve seni yavaşlatmaya çalışan oklarla sapanları umursamayacak kadar derisi kalın ol.
- Nazik ol. Ormanlar, çöller ya da dalgalı okyanuslara yapılan keşif gezileri hiçbir zaman kolay değildir. Kaşiflerin hayatlarını her ne kadar romantikleştirsek bile, üç gün uyumamış bir halde ve her yanında on beş metrelik dalgaların yükseldiği şişme bir botta ilerlerken ya da bir haftadır sesini çıkarmadan bir yaranın acısını çekerken ufak detaylar dikkat çekmeye başlıyor.
- Beklenmeyeni beklemeyi öğren.
- Karakterimiz ancak zorluklar etrafında şekillenir. Mücadele olmadan büyüme de olmaz, hem fiziksel hem de duygusal açıdan.
Özet olarak; bizler hepimiz yolcuyuz. Yolculuk ise, ruhlar aleminden, ana rahminden, gençlikten, ihtiyarlıktan, kabirden, berzahtan (Dünya ile ahiret arası), haşirden (insanların öldükten sonra tekrar diriltilip bir yerde toplanmaları), köprüden geçen, ebedi hayata, cennet tarafına bir yolculuktur.