Nurdanhaber-Haber Merkezi
Teknolojinin gelişimi ile silahların da yapabildikleri ve sınırları gelişiyor.
Bunun en güzel ve ilgi çekici örneklerinden biri, geçtiğimiz günlerde ASELSAN, TÜBİTAK ve Bilkent Üniversitesi üçlüsünden geldi. Son dönemlerde teknolojinin hemen hemen her alanından yaygın bir kullanım alanına sahip olmaya başlayan lazerler, silah teknolojisinin de en gözde ürünlerinden. Bahsettiğimiz üçlü de bir araya gelerek, milli lazer silahımızın altına imzalarını attılar.
Üretilen lazer silahı, özellikle roket, füze, savaş uçağı gibi havadan gelebilecek tehditlere karşı bir numaralı savunmamız olacak. Şu an için 20kW elektrik gücünü iletebilme yetisine sahip şekilde üretilen lazerler, ilk etapta yönlendirilmiş enerji silah sistemi olarak gemilere monte edilecek.
Lazer silahı, menzilindeki herhangi bir füzeyi rahatlıkla yok edebiliyor. Yine belli bir menzildeki füzeyi etkisiz hale getirecek şekilde de hasar verebiliyor (burada bahsettiğimiz menzil mesafeleri birkaç kilometre). İlk etap olarak 2013 yılında yapımına başlanan ve IDEF 2015’te resmi olarak görücüye çıkan lazer silahı, aynı zamanda hibrit özellikte. Yani yapılan savunma silahı hem lazer silah hem de yakın mesafe roket sistemi şeklinde kullanılabiliyor.
Projenin ikinci etap süreci hala devam etmekte. Planlanan programa göre, ikinci etap 2019 yılına kadar devam edecek ve bu süreçte lazer çok daha fazla geliştirilecek. Savunma sanayisi açısından da son derece önemli olan proje büyük destek görmekte. Projenin önemli oluşunun en büyük sebeplerinden biri de, harcanan maliyet. Lazer silahının maliyeti, birkaç dakikada etkisiz hale getirebildiği füzelerinkinden çok çok daha ucuz.
webtekno