Nurdan Haber

İnternet 100 kat hızlanacak

İnternet 100 kat hızlanacak
25 Kasım 2015 - 14:13

Nurdanhaber-Haber Merkezi

İnternet teknolojisi gün geçtikçe hızlansa da bilim adamları halen farklı teknolojiler ile hızlandırmanın yollarını arıyor. Wi-Fi teknolojisi gelişmeye devam ediyor olmasına rağmen, Li-Fi isimli ve ışık yoluyla aktarım sağlayan bu teknoloji geldikten sonra Wi-Fi’nin sağladığı hızlar hepimize yavaş gelecek.

Yaklaşık 20 yıldan beri hayatımızda olan Wi-Fi teknolojisinden 100 kat daha hızlı veri transferi yapan yeni bir teknoloji olan Li-Fi Estonya merkezli Velmenni şirketi tarafından ilk kez laboratuvar ortamı dışında denendi. Edinburgh Üniversitesi’nden Harald Haas tarafından 2011’de icat edilen Li-Fi, ışık üzerinden VLC kullanarak (Görülebilir Işık İletişimi/Visible Light Connection) veri transferi yapmaya yarıyor. Bu yeni kablosuz iletişim ortamı laboratuvarda yapılan deneylerde saniyede 224 gigabyte gibi bir hıza ulaşmayı başarmıştı. Bu hız internet kullanımında devrim yaratabilecek potansiyele sahip.

Haas tek bir yanıp sönen LED ile bir baz istasyonundan çok daha fazla veriyi transfer edebileceğini gösterdi. Li-Fi teknolojisi gözün göremeyeceği kadar hızlı bir şekilde yanıp sönme hareketi yapan LED’ler kullanılarak mors alfabesine benzer bir prensiple çalışıyor.

 

SANİYEDE 18 FİLM İNDİRİLEBİLECEK

Li-Fi’ın test aşamasındaki ulaştığı hızlara bakarsak saniyede 1,5 GB boyutunda 18 film indirmek mümkün görünüyor. Velmenni şirketinin CEO’su Deepak Solanki yaptığı açıklamada, “VLC’yi birçok farklı endüstride pilot projelerde denemeyi sürdürüyoruz. 

Şu anda endüstriyel ortamlarda ışıkla veri transferine olanak sağlayan akıllı ışık sistemleri tasarlamış bulunuyoruz. Başka bir müşterimiz için ise ofis ortamında kullanılabilecek bir proje tasarlıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Şu an kullandığımız Wi-Fi teknolojisinin yerini yakın zamanda Li-Fi’a bırakması düşük bir ihtimal gibi görünse de iki teknolojinin paralel şekilde kullanılarak daha verimli “ağlar” oluşturulması mümkün.

Solanki konuyla ilgili yaptığı açıklamada “şu anki sistemlerde Li-Fi teknolojisini kullanmak çok zor, bu yüzden Li-Fi’ı bir şekilde entegre etmenin yolunu bulmalıyız” dedi.

 

“IŞIKLA İLETİŞİM DAHA GÜVENLİ”

Bugün kullandığımız kablosuz ağlarla duvarların ötesine bile bağlantı sağlayabiliyorken Li-Fi teknolojisi yalnızca ışığın iletilebildiği yerlerde bağlantıya izin verecek. Işık duvarlardan geçemeyeceği için yerel ağ tamamen kontrol altında olabilecek.

 

Li-Fi ÜZERİNE ÇALIŞAN ŞİRKET SAYISI ARTIYOR

Bu yeni teknoloji üzerine çalışan tek şirket elbette yalnızca Velmenni değil. Profesör Haas’ın kurduğu PureLifi şirketi tak-çalıştır Li-Fi sistemleri üzerinde çalışıyor. Oledcomm isimlir bir başka Fransız şirket ise bu teknolojiyi hastanelere uyguluyor.

Li-Fi’ın mucidi Profesör Harald Haas gelecekte Wi-Fi’ın yerini LED ampullerin alacağını belirtiyor. Haas yaptığı TED konuşmasında Li-Fi’dan bahsederken şu anki altyapının entegrasyon için uyumlu olduğunun altını çizerek “Yapmamız gereken tek şey aydınlatma cihazlarımızın içine hem aydınlatma hem de veri transferi yapabilen birer mikroçip yerleştirmek. Böylelikle hem daha çevreci bir işe imza atmış hem de daha parlak bir geleceğe adım atmış oluruz” dedi.

NTV

 

Alem-i İslamBediüzzaman'danDr. Mehmet Rıza DerindağDünyaGenelGünün Hadisiİslam ve HayatMisafir YazarlarNur TalebeleriTürkiyeYazarlarımız
Leyle-i Regaib Özel 5.000 Hatim Programı
Alem-i İslamBediüzzaman'danDünyaGenelGündemGünün DersiGünün Hadisiİslam ve HayatNur TalebeleriTürkiyeYazarlarımız
Genç Hafızlardan Şehitlerimiz İçin Dualar ve Kur-an’ı Kerim Tilavetleri
Alem-i İslamDerslerDünyaEkonomiFıkıh & HadisGenelGündemGünün DersiGünün DuasıGünün HadisiHayatHizmetİslamİslam ve HayatKartpostal - VecizeNur TalebeleriRisale-i NurRisale-i Nur DünyasıSorularla RisaleSual-CevapTürkiyeYazarlarımız
Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri ile Risale-i Nur Dersi” ŞUALAR’DAN 9.DERS ( 9. ŞUA )