Abdest almanın dünyevi ve uhrevi pek çok faydaları vardır. Fakat her şeyden önce şunu unutmamak lazımdır ki abdest bir ibadettir. İşte abdest alanda görülen 8 fayda…
Abdestin faydaları saymakla tükenmez. Abdestin dünyevi ve uhrevi pek çok faydaları vardır. Fakat her şeyden önce şunu unutmamak lazım. Abdest bir ibadettir. İbadetlerin ise pek çok gayesi ise ahirettedir. Ahiretteki menfaatler ise dünyevi menfaatlerin yanında çok daha yüksek ve ulvidir.
Bir Müslüman ibadetlerin gerek dünyevi ve gerekse uhrevi menfaatleri için ibadet etmez. İbadetler sadece Allah’ın rızasını kazanmak için yapılır. Diğer menfaatler ise kendiliğinden ortaya çıkar. O menfaatleri bizzat ama ç ve gaye edinerek ibadet yapılmaz ve yapılmamalı.
Peygamberimizin (s.a.v) abdest hakkındaki bir hadisinde: “Şüphesiz ki benim ümmetim, kıyamet gününde, abdest izlerinden dolayı yüzleri nurlu, elleri ve ayakları parlak olarak çağırılacaktır. Yüzünün nûrunu artırmaya gücü yeten kimse bunu yapsın” (Buhârî/Vudû-3
Bu hadis açısından değerlendirme ve kıyas yapacak olursak . Ahirette ve cennet az bir nur dünyanın pek çok büyük menfaatinden daha değerlidir. Çünkü orası ebedi ve baki bir alemdir. Bununla beraber Bir Müslüman güzlce abdest alırsa beraberinde bazı faydalar da ortaya çıkar. İşte abdestin bazı faydaları:
1- Her gün, el yüz ve ayaklarımız pek çok yere temas ediyor. Bu temasla pek çok mikrop el ve ayaklarımıza bulaşır. Günde beş defa elleri , yüzü ve ayakları yıkamak bizi mikroplardan arındırır.
2- Ağız ve burnumuz mikropların vücudumuza girdiği en önemli yerlerdendir. Buraların sık sık temizlenmesi bizleri mikroplara karşı korur.
3- Yüzün yıkanması da cildi kuvvetlendirir, baştaki ağırlığı ve yorgunluğu hafifletir. Damarları ve sinirleri harekete geçirir. Devamlı abdest alanın, yaşlansa bile, yüzündeki güzellik, tazelik gitmez.
4- Gusülle vücut eski zindeliğini kazanır. Vücudu belirli aralıklarla yıkamak, koruyucu hekimlik yönünden çok önemlidir. Dinimiz, bekâr da olsa, her cuma günü gusletmeyi emretmektedir.
5- Vücutta bir statik elektrik dengesi vardır. Bu elektriksel yük, öfkelenince normalin 4 katına, cünüp olunca, 12 katına çıkar. Günümüzde, kızılötesi ışınlarla dış derinin fotoğrafları çekilmiş, bu fotoğraflarda, ilişkiden sonra, vücudun bütün yüzeyinin fazla statik elektrik tabakasıyla örtüldüğü tespit edilmiştir. Yıkanınca su zerreleri, olumsuz elektrik gerilimini alarak, vücudu topraklayıp, yeniden normale döndürüyor. Bu açıdan gusül, tıbbî yönden de, yapılması gereken bir temizliktir.
6- Yine abdest ve gusül, vücudun kan dolaşım mekanizmasına katkıda bulunduğu gibi lenf sisteminin uyarılıp harekete geçmesine de yardımcı olur.
7- Toprakla yapılan teyemmüm de, vücuttaki statik elektriği büyük ölçüde yok eder.
8- Ayakların gün boyu beli aralıklarla yıkanması varis oluşumunu engeller.
yeniakit