BM Özel Temsilcisi Angelina Jolie Dünya Mülteciler Günü’nde dünyada en çok mülteciyi barındıran Türkiye’yi her yerde övdüğünü ve savunduğunu söyledi. ‘Açık kapı’ politikası için Erdoğan’a teşekkür etti.
Erdoğan da Angelina Jolie’nin sözlerine karşılık olarak “İnsani, vicdani ve İslami sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz.” diye konuştu.
Angelina Jolie, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeden öncede birtakım açıklamalarda bulundu ve Türk halına teşekkür ettiğini söyledi. Jolie, “Büyük bir görev bu ülke bunun altında kalkıyor. Merhametini ortaya koyuyor. Buraya daha çok yardım gönderilmeli. Fonlara daha çok para yatırılmalı ve Türkiye’ye destek çıkılmalı.” dedi.
KÖRELİP GİDECEKLER”
Jolie “Eğer, şiddetten kaçan bir Iraklı ya da Suriyeliyseniz nereye gidersiniz? Sınırlarındaki her bir ülke limitlerinin ötesine itiliyor. İşte bu yüzden böylesine çok sayıda insanın denizlerde hayatını kaybettiğini görüyoruz. Bu ‘yeni bir eğilim’ değil, bu bir ülkeden diğerine kaçıp güvenli bir yer bulamayan insanlar sebebiyle ortaya çıkan bir durum. Bu insanlar, daha iyi bir yaşam arayışında olan ekonomik göçmenler değil, savaş ve zulümden kaçan çaresiz mülteciler. Mülteci kampında, mültecilerin yaşadıkları süre ortalama 17 yıl. Kendi hayatınızı düşünün. Bunun ne anlama geleceğini düşünün. Yerinizden edilmiş olduğunuz süre boyunca eğitim görebilirsiniz ya da eğitiminize devam edebilirsiniz. Fakat çok muhtemel ki bunu yapmayacaksınız. Bir mülteci olarak, ev sahibi ülkede yasal olarak çalışamazsınız. Bu sebeple becerileriniz ve eğitiminiz bu uzun yıllar boyunca körelecek ve çok ihtiyaç duyulan katkınız kaybolup gidecek. Bir mülteci olarak, dünyanın size karşı nasıl hissettiğini öğrenirsiniz. Sizin çektiğiniz acının kızgınlığa mı, merhamete mi sebep olduğunu ya da göz ardı edilip edilmediğini öğrenirsiniz.” dedi.
YERİNDEN EDİLMEYE SON…”
Dünyac ünlü yıldız, “Kırılma noktasını geçtik. Bu dünya krizine verilecek cevap, kaç finansal çağrının fonlanabileceği değildir. Ya da doğruyu söylemek gerekirse, bu çağrıların yüzde kaçının fonlanabileceği değildir. İhtiyaçların tümünü karşılamak için yeterli olmasa da ülkelerin katkıda bulundukları fonlar için elbette minnettarım. Fakat, bu ülkelere işiniz yerinden edilmeye yönelik müdahaleye fon sağlamak değil, yerinden edilmeyi önlemek diyorum. Yerinden edilmeye son vermek. Hepimiz ne yapılması gerektiğini biliyoruz ve daha iyisini yapmalıyız. Ve çok açık ki Suriye ile başlamalıyız.” şekilinde konuştu.