Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TRT Haberde katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Yerli otomobil projesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Işık, otomobilin prototipine çok ciddi ilgi olduğunu söyledi. Işık, “Her gittiğimiz yerde, ‘İlk arabayı ben almak istiyorum, kesinlikle alacağım, biz arkadaş grubu olarak alacağız, şirketteki tüm arabaları yenilerim’ gibi tepkilerle karşılaşıyoruz. Bir anekdot paylaşayım, ilk otomobili sattım. Gebze’de hayırsever bir iş adamımız ilk otomobili almak istediğini söyledi. ‘Olur ama pahalı olur’ dedim, 5 milyona sattım ilk otomobili. Şartımız şu Cumhurbaşkanımızdan farklı bir talimat gelmezse Gebzeli hayırsever iş adamına ilk üretilen aracı vereceğiz. Ama bunun karşılığında da hayırsever iş adamımız Gebze’ye 5 milyon değerinde bir okul yapıp bağışlayacak” dedi.
Yerli otomobilin yakıt tasarrufu açısından çok ciddi bir avantaj sağlayacağını ifade eden Işık, İstanbul’da yaşayan bir kişinin günde 2-2,5 liralık, ayda ise 40-60 liralık şarj maliyetiyle dolaşabileceğini belirtti. Şehir dışına çıkılması halinde aracın arkasındaki jeneratörün devreye gireceğine değinen Işık, 100 kilometrede içten yanmalı arabalarda en az 5 litre yakarken, yerli otomobilde 2 litrelik yakıt kullanılacağını belirtti. Işık, yerli otomobil projesiyle Türkiye’nin yakıtta dışa bağımlılığının azalacağını ifade etti.
Vatandaşın projeye gösterdiği ilgiden memnun olduklarını ifade eden Işık, “Türkiye’nin sanayileşmesiyle ilgili her dönemde milli duruş karşıtı bir yapı var, bunları hiç dikkate almıyoruz çünkü iyi niyetli eleştiri yapmıyorlar. Samimiyetle iyi niyetle bu projenin eksiğini söyleyen eleştirileri de dikkatle takip ediyoruz” diye konuştu.
Muhabir: Mehtap Yılmaz