Nurdanhaber-Haber Merkezi
1. Denizanalarının geçmişi 650 Milyon yıl önceye dayanır
Düşünsenize dinozorlar bile yeryüzünde ilk kez 230-225 milyon yıl önce göründüler. 65 milyon yıl önce ise çok sayıda dinozor türünün nesli tükenmişti. Denizanaları 650 milyon yıl önce varlardı ve hala da yaşıyorlar. Kim bilir döngüde nasıl bir yerleri var ve ne hikmetli görevleri var ki, Rabbim böyle uzunca bir ömür veriyor bu canlı türüne.
2. Denizanalarının % 95’i sudan oluşur
Denizanaları yapı olarak %95’i sudan, %4’ü tuzdan ve %1i ise proteinden oluşur. Ezildiğinde -küçük olanlar- su gibi dağılır.
3. Denizanalarının kalbi, beyni, gözü yoktur
4. Dünyanın en zehirli denizanası, Kutu Denizanası
Dokungaçları 3 metreyi bulan, Hint pasifiğinde yaşayan bu denizanası türü en zehirli denizanası olmasıyla meşhurdur. İnsana dokunmasıyla 5 sn.’de tüm merkezi sinir sinir sistemini etkisiz hale getirerek insanı öldürür.
5. Denizanalarının vücudu saydamdır
6. Denizanaları nasıl beslenir?
Beyinleri olmadığı için sinir sistemleri ışığa ve kokuya duyarlı şekilde gelişmiştir. Küçük balıklarla ve diğer küçük deniz canlılarıyla beslenirler. Besinlerini önce dokunarak etkisiz hale getirip, sonradan tüketir.
7. Denizanasının akrabaları
Denizanası, Hidra canlısı ve ahtapot ile akraba sayılır. Hidralar, denizanalarından daha basit canlılardır. Ahtapotlar ise denizanasından daha gelişmiş hayvanlardır. Mesela ahtapotların beyinleri çok iyi gelişmiştir ve 3 tane kalpleri vardır. Denizanası bu iki türün arasında sayılır.
8. Denizanalarının pek çok türleri vardır
suffagah