Nurdan Haber

Dünyada ilk biz ürettik

Dünyada ilk biz ürettik
12 Ekim 2015 - 9:31

1996 yılında evladını bir trafik kazası sonucu kaybeden baba, oğlunun henüz öğrenciyken projesini çizdiği yarım kalan projeye sahip çıkarak Türkiye’nin tamamı milli ve radara yakalanmayan dünyanın en hızlı hücum botunu üretti.

Deniz savaşlarında ezberleri bozacak hücum bot kara hızı ölçüsüyle 120 kilometre hıza çıkabiliyor. Hücumbotun üreticisi Yonca Onuk şirketi milli geminin üzerine 110 metrelik savaş gemilerinin donanımları yerleştirecek.

KAAN HÜCUMBOT

Su üzerinde ulaştığı 120 km/saat (70 knot) hızla ‘dünyanın en hızlısı’ olarak gösterilen ‘Kaan’ sınıfı hücumbot, yakın geleceğin deniz savaşlarında bilinen tüm kuralları altüst edeceğe benziyor. Gemi teknolojisinde sınırları zorlayan milli şirket Yonca Onuk, ‘MRTP 44’ adı verilen 47 metrelik yüksek hızlı hücumbota 110 metrelik askeri gemilerin silah sistemlerini sığdıracak. Jet hücumbot, menzili 8 km’den 16’ya çıkarıldığı söylenen ve dünyada ‘delemeyeceği zırh bulunmayan’ ROKETSAN üretimi tanksavar füzesi Mızrak-U’lardan en az 4’er tane taşıyacak.Baş tarafında da ASELSAN yapımı 30-40 mm’lik top bulunan ‘Kaan Hücumbot’un üreticisi Ekber Onuk, “MRTP 44 çok iddialı bir proje. Sırtlandan ilham alarak ürettiğimiz bu küçük tekne ile büyük hücumbotlardan daha hızlı bir denizcilik elde edeceğiz ve 4 bin tonluk büyük bir savaş gemisini perişan edebilecek güce ulaşacağız” şeklinde konuşuyor.

Onuk’un bahsettiği ‘sırtlan’ taktiğinin, 120 km hızla giden çok sayıda hücumbotun dev bir fırkateyni ablukaya alması ve taşıdıkları Mızrak-U füzelerini peşi peşine ateşlemesiyle hedefteki gemiyi batırması şeklinde olduğu tahmin ediliyor.

DÜNYADA 1 NUMARA

Botun üretiminde, içinde karbon, kevlar ve cam lifleri bulunan özel kompozit bir malzeme kullanılıyor. Türkiye’nin kıyı güvenliği ve SAT komandolarının en kısa sürede intikali için Deniz Kuvvetleri bu hücumbotlardan 60’ın üzerinde satın aldı. Üretici şirket Yonca Onuk, ‘dünyada bir numara’ olduğunu belirttiği ‘askeri geminin Ferrarilerini’ 7 ülkeye ihraç ediyor. Şimdiye dek ASELSAN imzalı silah sistemleriyle yüklü şekilde satılan ‘Kaan’lara bundan böyle ROKETSAN üretimi Mızrak füzeleri de monte edilecek ve yurtdışına bu şekilde satılacak. Pakistan, Malezya, Gürcistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Mısır ve KKTC ‘Kaan’ sınıfı hücumbotları kullanan ülkeler arasında.

MİLLİ GURUR

Radara yakalanmayan jet botun dizaynını henüz bir üniversite öğrencisiyken Kaan Onuk yapmış. Uzay Mühendisliği bölümünde okuyan Kaan 1996’da trafik kazasında öldüğünde oğlunun projesini babası Ekber Onuk devralmış. Yonca Onuk şirketi, şu anda dünyanın her yanına ‘Kaan’ hücumbotlarından satıyor.

KAAN HÜCUM BOTUNUN HİKAYESİ

Oğlu Kaan’ın vefatıyla tüm işlerden elini ayağını çeken Ekber Onuk yıllar sonra yeniden işe koyuldu. 13 yıl önce trafik kazasında oğlunu kaybettikten sonra hayata küsen Türkiye’nin önde gelen tersanelerinden Yonca Onuk’un ortağı Ekber Onuk, yeni projelerle yaşama sarıldı. Hız ve yapısal tasarımı ile dikkat çeken hücum botları için yabancı iki özel kurum şimdiden talip oldu.

Bunun yanı sıra Yonca Onuk Tersanesi’nden bot almak için ABD, İsveç ve Birleşik Arap Emirlikleri de sırada. ABD, ilk defa Türkiye’den hücum botu siparişi verecek. Hızı ve silah donanımı ile dünya devlerinin dikkatini çeken hücum botları gemilere bodyguard’lık yapacak. Yonca Onuk Tersahanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ekber Onuk, “Türk mühendislerle yüzde 100 yerli olarak ürettiğimiz hücum botları korsan saldırılarda koruyucu olacak. Denizlerde gemilerin ‘bodyguard’lığını bizim botlarımız yapacak. Öte yandan bir ilke imza atacağız. ABD Türkiye’den ilk defa hücum botu almak için harekete geçti. ABD’li yetkililer geçtiğimiz hafta tershanemizi gezdi. Botları test etti. Onların testinden en yüksek puanı aldık. ABD Ar-Ge desteği teklifinde de bulundu” açıklamasını yaptı.

OĞLUNUN HAYALLERİ İÇİN ÇALIŞIYOR

Uçak mühendisi olan Ekber Onuk’un deniz macerası1985 yılında başladı. Onuk’un hedefi askeri standartta açık deniz performansına sahip bir tekne tasarlamaktır. Çocukluğu tershanede geçen oğlu Kaan ve ortağı Şakir Yılmaztürk ile 1989 yılında bu hayali hayata geçirir. Yontech, 45 adını verdikleri seriyle üretime başlayan baba-oğul ve ortakları geliştirdikleri hücum botlarla dünya liderliğini ele geçirir. Geliştirdikleri Yontech 45’in üstü kapalı versiyonu Yontech 105 ile Amerika Endüstri Tasarım Derneği’nden mükemmellik bronz madalyası kazanırlar. Baba-oğul, 1993 yılında 13 metrelik Yontech 45’i iki metre daha uzatıp, askeri görevler için silahlı bir uygulama projesi başlattır. Oğlu Kaan ile Multi Rale Tactical Platform/Çok Amaçlı Taktik Platform (MRTP) adını verdikleri bir proje daha gerçekleştirmek üzere kolları sıvarlar.

Fakat bu proje 1996 yılında 22 yaşındaki Kaan Onuk’un trafik kazasında yaşamını yitirmesiyle rafa kaldırılır. Kaan’ın vefatıyla tüm işlerden elini ayağını çeken Ekber Onuk, işe tekrar dönüşünü şu sözlerle anlatıyor: “Kaan’dan sonra her şeyi durdurmuştum. Bu sırada Savunma Sanayii Müsteşarlığı Sahil Güvenlik Komutanlığı 6 bot alımı için ihale açmıştı. Ortağım Şakir Yılmaztürk beni aradı ve ‘Şimdi bırakmanın zamanı değil, gel Kaan’ın teknesini yap’ dedi.

Bunun üzerine tekrar işe koyuldum ve uluslararası katılıma açık ihaleye tamamen Türk dizaynı Onuk MRTP 15 ile katıldık. Bunu yeni çalışmalar takip etti. Şu anda ürettiğimiz hücum botları Gürcistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Malezya gibi ülkelerde yüzüyor.”

akit

 

Alem-i İslamBediüzzaman'danDr. Mehmet Rıza DerindağDünyaGenelGünün Hadisiİslam ve HayatMisafir YazarlarNur TalebeleriTürkiyeYazarlarımız
Leyle-i Regaib Özel 5.000 Hatim Programı
Alem-i İslamBediüzzaman'danDünyaGenelGündemGünün DersiGünün Hadisiİslam ve HayatNur TalebeleriTürkiyeYazarlarımız
Genç Hafızlardan Şehitlerimiz İçin Dualar ve Kur-an’ı Kerim Tilavetleri
Alem-i İslamDerslerDünyaEkonomiFıkıh & HadisGenelGündemGünün DersiGünün DuasıGünün HadisiHayatHizmetİslamİslam ve HayatKartpostal - VecizeNur TalebeleriRisale-i NurRisale-i Nur DünyasıSorularla RisaleSual-CevapTürkiyeYazarlarımız
Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri ile Risale-i Nur Dersi” ŞUALAR’DAN 9.DERS ( 9. ŞUA )